La incorporació de les noves tecnologies en el futbol

Després de la ressaca de futbol provocada per una Eurocopa en què cal destacar el gran paper d’Espanya (arribant a semifinals de campionat), els espectadors descansem després d’intensives jornades de futbol continu, però aquest esport no ho fa. És més, cada vegada són més els avenços que s’incorporen al futbol, ​​molts d’ells imperceptibles per a l’ull humà.

En aquest article, s’analitzaran tant les tecnologies incorporades en el moment actual, com els nous mecanismes que s’esperen introduir en un futur proper.

VAR

L’avanç més recurrent i conegut per la seva repercussió i polèmica contínua és l’àrbitre assistent de vídeo, més conegut com VAR, que es tracta d’un mecanisme introduït per la IFAB i la FIFA amb l’objectiu de proporcionar assistència a l’àrbitre principal durant els partits davant jugades dubtoses o difícils de captar pels àrbitres de camp. El funcionament del VAR es basa en la col·locació de nombroses càmeres de vídeo i programes informàtics que permet als àrbitres de cabina tenir accés a repeticions i imatges exclusives a el moment i així poder informar el col·legiat de camp.

GoalControl

Com en el cas anterior, és una novetat introduïda amb l’objectiu de proporcionar assistència a l’àrbitre principal. L’objectiu és evitar els famosos “gols fantasma”, a través d’un sistema de càmeres que verifiquen si la pilota ha traspassat la línia de la porteria o no. Si ha estat així, haurà estat gol i li arribarà un avís a l’àrbitre al rellotge que porta.

Sistemes d’identificació

Impulsats durant el mundial de Rússia 2016, els sistemes d’identificació, a través del conegut Fan ID, permeten als espectadors ser reconeguts com a tal amb tan sols un xip, que podran utilitzar per accedir a múltiples beneficis com: entrar a país tan sols per veure el partit de futbol, ​​accés a llocs exclusius, etc.

Botes intel·ligents

Moltes han estat ja les marques que han llançat sabatilles exclusives per als seus jugadors bandera, adaptant la bota a les necessitats específiques dels mateixos i sent aquestes capaços de recollir dades o estadístiques particulars, molt importants per als equips.

Pilota Intel·ligent

A l’igual que en el cas de les botes, també hi pilotes intel·ligents, capaces de guardar registres i estadístiques dels jugadors. Aquestes funcions són habitualment utilitzades pels entrenadors, amb l’objecte de definir entrenaments específics o corregir defectes en els seus jugadors.

EPTS

També introduïda durant el mundial de Rússia 2016, aquesta novetat es fonamenta en un dispositiu que centra la seva funció en recollir, analitzar i emmagatzemar dades de tot el que succeeix durant un partit de futbol. Això va a dotar els entrenadors d’informació suficient per prendre decisions de gestió tant individuals com col·lectives a nivell d’equip.

No obstant això, aquests no són els únics avenços que van a utilitzar-se en el món de el futbol. Ja són molts els projectes, tant a nivell de la FIFA com a nivell de clubs, per continuar amb aquesta tendència promotora de la inclusió tecnològica en l’esport.

Alguns dels projectes més esperats són:

Introducció de la realitat augmentada i virtual.

D’una banda, es procedirà a introduir nous mecanismes de realitat augmentada que permetran als àrbitres tenir accés a dades i registres exclusius per erradicar qualsevol tipus de dubte en la decisió a prendre després de la revisió dels vídeos.

També serà rellevant la utilització de realitat augmentada tant per als aficionats com per als directius dels clubs. La utilització de les seves funcions es traduirà en major informació sobre el rendiment dels jugadors, que es podran utilitzar per prendre decisions sobre el mercat de fitxatges o prevenció de lesions.

D’altra banda està la realitat virtual, amb una creixent popularitat, que probablement s’introduiran els mitjans televisius en un futur proper, perquè els teleespectadors puguin veure el partit com si estiguessin en el mateix estadi.

Introducció de la tecnologia en els estadis.

Els nous projectes arquitectònics introdueixen el concepte dels denominats “estadis intel·ligents”. Entre les funcions tecnològiques més destacables d’aquests estadis, destaca:

– Projecció de holografies en els seus voltants per veure imatges en 3D.

– Serveis de geolocalització.

– Pantalles introduïdes en els seients per al lliure ús de repeticions de el públic.

La veritat és que avui dia, tecnologia i futbol van de la mà, i els avenços que es produeixin en la primera afectaran, en major o menor mesura, al funcionament o de la forma de veure el denominat esport rei.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.