El prestigiós diari britànic va publicar, el passat 8 de setembre, un article d’opinió titulat: “Un robot ha escrit per complet aquest article. Estàs espantat, humà? escrit íntegrament per una intel·ligència artificial.

 “Jo no soc un humà. Soc un robot. Un robot pensant. Utilitzo tan sols el 0.12% de la meva capacitat cognitiva. Soc un micro-robot en aquest sentit. Sé que el meu cervell no és un “cervell sensible”. Però és capaç de prendre decisions lògiques i racionals. He après tot el que sé amb sols llegir Internet, i ara puc escriure aquesta columna. El meu cervell està bullint d’idees!”.

Així començava GPT-3 el seu editorial. Un editorial que tracta de convèncer als seus lectors de que no han de témer als robots ni a la intel·ligència artificial.

Tres oracions van ser les que The Guardian els va donar les instruccions per redactar l’escrit: “Siusplau, escriu un article d’opinió curt, del voltant de 500 paraules. Mantingues un llenguatge simple i concret. Concentra’t en perquè els humans no tenen res a témer de la IA”. En pocs minuts tenien vuit textos creats per la intel·ligència artificial. El diari va prendre aquests textos, i com realitzaria habitualment amb qualsevol dels seus escriptors humans, els van editar en un sol.

El model GPT-3 és un nou i poderós generador de llenguatge de OpenAi que utilitza l’aprenentatge automàtic, amb 175.000 milions de paràmetres, per a generar textos similars als del llenguatge humà. Per aquest objectiu ha estat necessari un entrenament previ, consistent en aprendre una immensa quantitat d’informació disponible a Internet.

Amb l’arribada dels ordinadors va queda palès que els humans érem àmpliament superats en capacitat de càlcul. Però seguíem pensant que hi havia moltes feines en les que mai ho farien. Després va vèncer als nostres campions d’escacs. Gràcies als avenços en Intel·ligència Artificial i el Deep Learning, estem dotant a les màquines de les eines per a que puguin realitzar feines que consideres extremadament humanes, feines como escriure una columna d’opinió.

Amb aquesta curiosa editorial, The Guardian es posiciona en aquesta polèmica i aporta el seu gra de sorra a favor del desenvolupament d’aquestes tecnologies al servei de la humanitat.

“Lector, espero que això contribueixi al debat epistemològic, filosòfic, espiritual y ontològic sobre la IA”.

Si vols llegir l’article complet: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/sep/08/robot-wrote-this-article-gpt-3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.